Nina Bergholm Työnhaku, Työhaastattelu, Työmarkkinoiden trendit

Timanttisia vinkkejä videohakemusten tekemiseen

Image 2020 11 23 T11 57 59

Job Shadow -päivänä lokakuun lopussa yhteensä 19 nuorta Vuosi yrittäjänä -ohjelman alumnia pääsi varjostamaan johtajia työpäivän ajaksi – tällä kertaa virtuaalisesti! Nuoret kutsuttiin edellisenä iltapäivänä yhdessä ManpowerGroupin kanssa järjestettyyn Ready for Work -tapahtumaan. Nuoret saivat kuulla ajankohtaisia työnhakuun liittyviä vinkkejä, jotka perustuvat henkilöstövuokrausta ja rekrytointia tekevän Manpowerin asiantuntijoiden vetämiin tuhansiin rekryhaastatteluihin ja kokemuksiin. Huomionarvoisimmaksi teemaksi nousivat videotyöhakemukset, jotka ovat yleistyneet viime aikoina, koronavirusepidemian myötä.

Mitä hyötyä on videohakemuksesta?

Manpowerin rekrytointikonsultti Hannu Pelli kertoi, että videohakemus on tehokas keino erottaa itsensä isosta, mahdollisesti satojen kilpailevien hakemusten massasta. Videohakemuksella hakija voi tuoda itselleen kasvot ja äänen, inhimillistää hakemuksensa. Rekrytoijat ovat lopulta kuitenkin myös ihmisiä, jotka haluavat työskennellä ihmisten kanssa.

Videolla jutellessaan nuori työnhakija voi tehdä itsestään helposti lähestyttävän, paljon vahvemmin kuin perinteisellä hakemuksella. Panostamalla hyvään videohakemukseen nuori voi osoittaa kovaa motivaatiota ja halun saada juuri kyseisen työpaikan, sillä rekrytoijat ymmärtävät, että videohakemuksen tekemiseen menee enemmän aikaa ja vaivaa.

Videohakemuksen elinkaari voi olla pitkä, koska sillä saa aikaan parhaimmillaan laajan näkyvyyden. Vaikka juuri kyseistä paikkaa ei saisikaan, hakemus voi poikia tulosta pitkällä aikavälillä, jos hakijan nimi ja vaikuttava hakemus jäävät rekrytointifirman mieleen.


6 vinkkiä videohakemuksen tekemiseen

Manpowerin asiantuntijat kuvasivat kuusi hyvän videohakemuksen kriteeriä. Tärkeimmiksi listattiin katsojaystävällisyys, vaikuttava aloitus, räätälöinti, napakka pituus, aitous ja hyvä lopetus.

Katsojaystävällinen video aukeaa helposti ja on miellyttävä katsoa. Ääni ja kuva ovat selkeät, ja toimivat oman tietokoneen lisäksi myös muiden laitteilla, kun ne on testattu kännykällä ja jopa kavereiden tietokoneilla. Videon päähenkilöön on helppo keskittyä, kun taustalla ei tapahdu liikaa häiritseviä asioita.

Aloituksesta puhutaan kaiken esiintymisen yhteydessä, mutta videohakemuksessa ensimmäiset 20 sekuntia ovat tärkeimmät. Nuoren pitää pystyä antamaan katsojalle syy katsoa koko video loppuun. Usein mielenkiinnon herättää jo avoin hymy ja reipas ote.

Räätälöinti tarkoittaa sitä, että hakija kristallisoi sen, miksi juuri hän on soveltuva kyseiseen tehtävään. Toki myös avoimille videohakemuksille on tarvetta, ja niissä kannattaa kertoa yleisesti millaisia tehtäviä hakee, mitä osaa ja millaista lisäarvoa voi tuoda organisaatiolle. Avointa videohakemusta ei kuitenkaan kannata lähettää yksittäiseen tehtävään haettaessa, sillä siitä rekrytoija huomaa, ettei hakija ole halunnut panostaa räätälöintiin vaan hakee kenties vain summamutikassa eri paikkoja samalla videolla.

Videon sopiva pituus on 1-2 minuuttia. Jos vastaanottaja näkee, että video on 4 minuutin pituinen, kiinnostus voi loppua. Pitkän videon katsominen siirretään herkemmin myöhemmäksi ja saatetaan jopa unohtaa. Videolla on tarpeellista kertoa ainoastaan tiivistelmä. Hyvän vertailukohdan antaa vaikkapa kirjan takakansi tai leffan traileri. Tiivistämisen tuskaa helpottaa se, että videon kautta harvemmin saa suoraan työpaikkaa – videon tavoite on ”vain” saada portti auki päästäkseen kertomaan enemmän.

Aitous ja omana itsenään esiintyminen voisi tarkoittaa vaikka sitä, että videon katsojalle tuntuisi luontevalta istahtaa videohakemuksella esittäytyvän hakijan kanssa sohvalle työkaverina jutustelemaan. Manpower muistutti nuoria siitä, että osaava rekrytoija tunnistaa ”robottihakemukset” ja arvostaa aitoa lähestymistapaa.

Esityksen lopetuksesta nuoret ovat kuulleet opinnoissa monenlaista vinkkiä. Manpower korosti sitä, että mikäli katsoja pääsee lopetukseen asti, hakija on jo voiton puolella! Vahva lopetus tarkoittaa videohakemuksessa yksinkertaisesti sen varmistamista, että katsoja haluaa ja helposti pystyy ottamaan hakijaan yhteyttä. Ja tietenkin pitää sitten olla helposti tavoitettavissa.

Nuoret kiittivät selkeistä ja mieleenpainuvista vinkeistä

Aion ehdottomasti ottaa tapahtuman vinkit haltuun. Videohakemus tuli itselleni tutuksi ja tiedän nyt hyvin, miten lähden sitä valmistelemaan. Erityisen käyttökelpoisia olivat vinkit, jotka liittyivät videohakemuksen käytännön asioihin, kuten kuvausympäristöön, tiedostomuotoon ja saavutettavuuteen. Asiat olivat sikäli ymmärrettäviä, mutta niitä ei olisi välttämättä ymmärtänyt ottaa huomioon hakemusta tehtäessä ilman tapahtumaa, Aaro Sivonen Maskusta kehui tilaisuutta.

Tapahtumasta jäi erityisesti mieleen sen selkeys. Vinkit ja tiedot olivat selkeästi sekä ymmärrettävästi jäsennelty ja ne jäivät mieleen. Tapahtuma oli mukava ja erittäin hyödyllinen tulevaisuuden työnhakua ajatellen.

Eniten oppia sai videohakemuksen tekemiseen eli mitä kuuluisi itsestään tuoda esille ja miten. Videohakemusta tehdessä aion varsinkin hyödyntää oman persoonan esille tuontia erottumaan massasta. Koko tapahtuma oli hienosti suunniteltu, mutta jos jotain täytyy nostaa, niin Manpowerin esitys modernista rekrytoinnista oli hyvin jäsennelty ja selkeästi selitetty, kertoi Eelis Välimaa.

Lähde: nuoriyrittajyys.fi